Onder druk! Dat is in elk geval wat ik vaak hoor. Maar is dit werkelijk zo? Vanuit neuro-technisch perspectief: Ja. Onder druk presteren we vaak beter, zo lang het maar een vorm van gezonde spanning is.

Herken je die momenten dat je opziet tegen het geven van een presentatie, een belangrijke wedstrijd of een afspraak met iemand die je niet kent? Niet altijd even leuk en gemakkelijk, maar zoals zal blijken, wel goed voor de concentratie.

Gezonde spanning

Onze hersenen herkennen namelijk meteen of er sprake is van gezonde spanning. Er vinden dan processen in de hersenen plaats, die de randzaken scheiden van de hoofdzaken. Hierdoor neemt onze focus toe en dit zorgt ervoor dat je ervaart onder spanning het beste te presteren. En dat als je slaagt, een gevoel van onoverwinnelijkheid zich van je meester maakt. Wellicht een beetje overdreven uitgedrukt, maar je begrijpt wat ik bedoel.

De aandacht lag volledig op het onderwerp waarmee je bezig was en andere zaken waren op dat moment even van ondergeschikt belang. Dit kan uiteraard niet te lang duren, want het leven gaat door. Maar toch, kort terugkijkend op zo’n situatie is er vaak sprake van een voldaan gevoel. Het lijkt alsof de adrenaline nog lange tijd door je lichaam stroomde. Dat is ook zo en het was niet alleen de adrenaline, maar ook vele andere stofjes die ervoor zorgden dat je de focus kon vasthouden.

Neuro-aanpak

Met de juiste aanpak is het mogelijk ditzelfde gevoel bij je team op te roepen zodat, wanneer het erop aankomt, de focus volop aanwezig is. Uiteraard waak je er altijd voor dat er niet te veel druk uitgeoefend wordt, zodat stress met averechts effect op de resultaten geen kans krijgt.

Net als bij topsporters, is het een kwestie van veel trainen en je goed realiseren wanneer het erop aankomt om te presteren. Intrigerend en fascinerend dat je hersenen exact op het juiste moment reageren op wat jij voor ogen hebt.

Voor meer informatie over deze natuurlijke vorm van natuurlijke motivatie, neem gerust contact met ons op: neuro@businessbuilding.nl of 088 – 0111 333.

Door Bernard van der Vloed, Partner bij BusinessBuilding. 

‘Begeleiden van organisaties met de realisatie van commerciële doelen. Het scheppen van passende organisatiekundige condities door het versterken van verbondenheid waardoor prestaties verbeteren en loyaliteit toeneemt. ‘ – bvloed@businessbuilding.nl –  06 22 7777 32

« Terug naar alle artikelen

Master your Business

Stap op 16 mei samen met ons in de wereld van impactvol leiderschap, business sustainabillity en commercieel succes.

Aanmelden

You have Successfully Subscribed!