Veel ondernemers herkennen het gevoel dat ze alles zelf moeten doen om ervoor te zorgen ‘dat het goed gebeurt’. Delegeren lijkt dan eerder een risico dan een oplossing. Maar door alles zelf te blijven doen, raak je als ondernemer sneller overbelast en groeit je bedrijf minder snel dan mogelijk is. Waarom vinden ondernemers het zo moeilijk om taken uit handen te geven? En hoe kun je delegeren zonder de controle te verliezen?
‘Ik doe het zelf wel even snel’
De paradox is dat ondernemers vaak te druk zijn om taken goed te delegeren, waardoor ze in een vicieuze cirkel blijven zitten. ‘Ik doe het zelf wel even snel’ is een vaak gehoorde uitspraak. ‘Dan is het maar gedaan en weet ik ten minste zeker dat het goed gebeurt.’ Want veel ondernemers hebben een duidelijke visie op hoe iets moet gebeuren en zijn bang dat anderen die standaard niet halen. Het idee dat een taak niet op tijd of correct wordt uitgevoerd geeft dan stress. Op de korte termijn klopt het ook nog wel, die overtuiging dat het sneller en beter is om iets zelf te doen. Maar op de lange termijn remt het gegarandeerd je persoonlijke groei als ondernemer én de groei van je bedrijf.
Zo zet je de stap naar effectief delegeren
De eerste stap is erkennen dat je tijd en energie beperkt zijn. Delegeren is geen teken van zwakte, maar een slimme manier om je bedrijf te laten groeien. Niet alles kan of moet worden overgedragen. Een handige manier om te bepalen wat je kan delegeren, is de Eisenhower-matrix:
- Belangrijk en dringend: zelf doen.
- Belangrijk maar niet dringend: delegeren met duidelijke instructies.
- Niet belangrijk maar dringend: delegeren.
- Niet belangrijk en niet dringend: elimineren.
Een goed team is cruciaal. Besteed tijd aan het vinden en opleiden van medewerkers die je kunt vertrouwen. Hoe beter de match, hoe makkelijker het delegeren wordt.
Geef daarnaast niet alleen de opdracht, maar ook de reden erachter. Wat is het gewenste resultaat? Wat zijn de prioriteiten? Oftewel, communiceer duidelijk en geef context. Vaak mislukt delegeren omdat de opdracht niet voldoende helder is.
Regelmatige check-ins en een open communicatie zorgen ervoor dat medewerkers zich gesterkt en gewaardeerd voelen en opdrachten beter kunnen uitvoeren. Maak fouten bespreekbaar en geef constructieve feedback. Geef je medewerkers de ruimte om hun taken zelfstandig op te pakken. Overmatig micromanagen werkt contraproductief en ondermijnt het vertrouwen.
Evalueer ten slotte periodiek welke gedelegeerde taken goed gaan en welke nog bijgestuurd moeten worden. Optimaliseer waar nodig en blijf leren van het proces.
De impact van effectief delegeren
Ondernemers die effectief delegeren, creëren ruimte om zich te focussen op strategische groei en innovatie. Ze voorkomen burn-out en bouwen een sterker, zelfstandiger team. Uiteindelijk leidt dit tot een gezonder bedrijf en meer werkplezier voor zowel jouzelf als je medewerkers.