Door: Kris Kabo

People growing the business

Bij de groei van uw organisatie kunnen knelpunten ontstaan. Het is zelfs vrij waarschijnlijk dat dat gebeurt. Want alle facetten binnen uw organisatie moeten in het juiste tempo meegroeien met uw omzet. Daarnaast zien we de afgelopen jaren dat mensen een grotere vorm van autonomie willen hebben en daarbij veel prettiger en beter werken.

Betrokken teams die zich verantwoordelijk voelen voor de business zijn daarin onmisbaar. Medewerkers die hun werkdagen in uw organisatie doorbrengen omdat ze dat wíllen, niet omdat ze dat móeten. Hoe creëert u een cultuur van dynamische teams met een ondernemende instelling?

Vrijheid binnen grenzen

Het antwoord van BusinessBuilding op deze vraag is: geef uw teams ‘vrijheid binnen grenzen.’ Bouw professionele teams die zich zelfstandig focussen op hun eigen vakgebied. Teams die de organisatie rondom hun werk goed zelf kunnen regelen en die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie.

Zelfstandigheid is daarbij een sleutelwoord, waarbij de grenzen voor iedereen helder moeten zijn. Dat is immers een belangrijke voorwaarde voor een veilige omgeving. Zelfstandige teams hebben weliswaar veel vrijheid om hun werkzaamheden in te richten, maar daaraan voorafgaand zijn zeer duidelijke kaders opgesteld. De teamleden nemen verantwoordelijkheid in hun eigen werk, ze sturen op teamprestaties en proberen problemen samen op te lossen. Er is echter wel een leidinggevende die de vrijheid, veiligheid en grenzen bewaakt op consequente wijze

Hij of zij staat weliswaar meer op afstand en heeft meer een coachende en faciliterende dan een controlerende rol. Maar hij of zij heeft nog steeds de bevoegdheid om de medewerker aan zijn afspraken te houden. De leidinggevende blijft een belangrijke rol houden in het stellen van doelen en in het traject van beoordelen en belonen.

Psychologisch veilig voelen

De best functionerende teams zijn teams waarin medewerkers zich psychologisch veilig voelen. Er moeten heldere kaders zijn voor in elk geval de verwachte resultaten gebaseerd op productie, kwaliteit en gedrag. Binnen deze grenzen zal het bieden van vrijheid leiden tot optimale prestaties van de medewerkers.

Benieuwd naar hoe een interimmanager van BusinessBuilding hierbij kan ondersteunen? Laat het ons weten en wij nemen graag contact met je op.

« Terug naar alle artikelen

Master your Business

Stap op 16 mei samen met ons in de wereld van impactvol leiderschap, business sustainabillity en commercieel succes.

Aanmelden

You have Successfully Subscribed!