Wat zijn de kwaliteiten van toekomstgerichte leiders?

Er is een aantal algemene eigenschappen en vaardigheden die volgens ons bij leiders uitstekend op peil zouden moeten zijn:

  • Kritisch denken
  • Nieuwsgierigheid
  • Emotionele intelligentie
  • Technisch inzicht

Kritisch denken

Naarmate de hoeveelheid aan informatie groeit en steeds sneller circuleert, moeten leiders hun vermogen om kritisch te denken aanscherpen. Ze moeten hun aannames testen met concreet bewijs. Daarvoor moeten ze niet alleen verschillende toekomstscenario’s formuleren, maar ook de variabelen begrijpen die hun beslissingen kunnen beïnvloeden. Ze zorgen ervoor dat ze tastbare en controleerbare feiten hebben als basis voor hun beslissingen.

Nieuwsgierigheid

Het huidige ondernemersklimaat zit vol verrassingen en onzekerheden, wat het voorspellen van de toekomst tot een behoorlijk complexe exercitie maakt. Toekomstgerichte leiders zijn in staat om regelmatig verder te kijken dan hun eigen branche of sector om innovatieve veranderingen elders te zien plaatsvinden. Ze denken na over hoe opkomende trends hun organisatie kunnen beïnvloeden; ten goede of ten kwade.

Op de toekomst gerichte leiders hebben een flinke portie nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht om bedreigingen te begrijpen en om kansen te benutten die de toekomst zal brengen. Ze zijn ruimdenkend en hebben het vermogen om af te leren wat ze hebben geleerd en het anders te doen dan ze deden.

Emotionele intelligentie

Leiders hebben de vaardigheden nodig om een ​​cultuur van samenwerking op te bouwen en te ondersteunen. Ze brengen gespecialiseerde collega’s of externe experts samen om kennis te delen en multifunctioneel te werken. Om dit te bereiken, creëren ze een open omgeving, waarin teamleden kunnen bijdragen en waarin ze worden gehoord.

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 57% van de senior leiders van mening is dat soft skills belangrijker zijn dan hard skills.

Technisch inzicht

Toekomstgerichte leiders moeten enigszins ‘tech-savvy’ zijn. Ze zijn zich bewust van steeds sneller evoluerende digitale technologieën en de noodzaak ervan. Wat betekenen ze voor de organisatie en welke ‘techs & tools’ zouden kunnen worden toegepast? In plaats van sec een hippe nieuwe technologie toe te voegen, moeten leiders het belang van nieuwe technologieën kunnen vertalen naar hun teams, zodat het ‘waarom’ voor iedereen duidelijk is. Daarnaast moeten toekomstgerichte leiders zich op hun gemak voelen bij het werken met digitale teams en uitstekend presterende millennials. Ze zijn een volwaardige gesprekspartner bij het bespreken van data en de daaruit afgeleide inzichten en nemen vandaaruit weloverwogen beslissingen.  

Kortom, voor veel leiders van nu is er werk aan de winkel. Wil jij jouw leiderschap verdiepen? Bekijk dan een van onze leiderschapsprogramma’s of neem contact met ons op om eens vrijblijvend te sparren.

« Terug naar alle artikelen

Master your Business

Stap op 16 mei samen met ons in de wereld van impactvol leiderschap, business sustainabillity en commercieel succes.

Aanmelden

You have Successfully Subscribed!