Salesmodel

Met kennis van het brein meer resultaat behalen – Het brein nader bekeken

In het menselijk brein is plaats voor gedachten, gevoelens (emoties) en instincten. Deze gedachten, gevoelens en instincten zijn op verschillende plekken in het menselijk brein te vinden. Het menselijk brein is namelijk opgebouwd uit verschillende breinen.

De verschillende breinen die wij als mens bezitten zijn:  

  • het basale brein of reptielenbrein 
  • het limbisch systeem 
  • de (neo)cortex inclusiefprefrontale cortex 

Het basale brein

Het basale brein, ook wel reptielenbrein of instinctbrein genoemd, is het oudste onderdeel van ons brein en is bedoeld om te overleven. Het wordt ook wel het vlecht-vlucht-bevriesbrein genoemd. Het voortbestaan van het individu wordt hier bepaald. De ademhaling, de hartslag, de spijsvertering; het wordt allemaal aangestuurd door het basale brein. Het basale brein heeft nauwelijks toegankelijk tot de ratio. Niemand denkt bewust na over zijn ademhaling of spijsvertering.

Het limbisch systeem

Het limbisch systeem, of ook wel het zoogdierenbrein genoemd, is een ander hersenonderdeel. Het ligt als een soort schelp over het reptielenbrein heen. Het limbisch systeem is een onbewust systeem en realiseert een gevorderd niveau van communicatie. Communicatie tussen individuen via het limbisch systeem vindt analoog plaats, dat wil zeggen door energie-overdracht en door lichaamstaal. Via het limbisch systeem registeren wij signalen uit onze omgeving en van anderen.  

Het limbisch systeem is dat gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geheugen, leren, motivatie, herinneringen en seksueel gedrag. Hier zitten zowel positieve gevoelens zoals liefde en genegenheid, als ook negatieve gevoelens zoals verdriet en angst. Het is het centrum van onze emotionele wereld en de bron van onze relaties. Door dit systeem wordt ons leven verrijkt met sociale en emotionele binding met anderen.

Aanmaak neurobanen

Ons gedrag en de dingen die wij doen worden vastgelegd in neurobanen in ons brein, dat zijn zenuwverbindingen binnen ons brein. Nieuwe activiteiten beginnen met een kleine verbinding en naarmate de activiteit of het gedrag herhaald wordt, wordt deze neurobaan steviger en sterker. Voor een stevige neurobaan heb je een periode van minimaal 4-6 weken nodig. Na deze periode ligt er een gedegen neurobaan, zodat je de activiteit geautomatiseerd kunt doen. Voordat je gewend bent aan bijvoorbeeld een Apple-apparaat nadat je jarenlang met een Android-telefoon hebt gewerkt, ben je dus 4 tot 6 weken verder. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een auto als je switcht van een versnellingsbak naar een automaat. Wel geldt hoe vaker je de handeling doet, hoe sneller de neuroverbinding groeit.  

De (neo)cortex en de prefrontale cortex

De cortex is evolutionair gezien de jongste laag van het brein. In vergelijking met zoogdieren is dit brein alleen bij de mens goed ontwikkeld. De cortex is het centrum van ons bewustzijn en maakt het intelligente denken mogelijk. Door de cortex kunnen wij via taal met elkaar communiceren en hier verwerken wij bewust en rationeel deze en de zintuiglijke informatie die tot ons komt. De cortex is zogezegd hèt centrum van niet-emotionele activiteiten zoals logisch denken en het structureren van onze gedachten. In de cortex slaan wij ook methodes, feiten, details en processen op.

Binnen dit breingedeelte bevindt zich ook de prefrontale cortex. Ontwikkeling van dit onderdeel is de laatste breinontwikkeling en is pas rond het 25e levensjaar uitontwikkeld. Dan pas kun je zeggen dat het brein volledig ontwikkeld is. Deze prefrontale cortex treedt op als manager van ons functioneren. Het verenigt de intuïtieve, de emotionele en de rationele data en stelt ons in staat om dingen te overwegen en keuzes te maken. Het stelt ons in staat om te plannen, te organiseren en om fatsoenlijk gedrag te laten zien. Ook is dit de plek waar zelfreflectie plaatsvindt.

De cortex is in vergelijking met het basale brein en limbisch systeem een traag en energieslurpend systeem. De reactietijd van de cortex is 250 milliseconden, het limbisch systeem heeft slechts 80 milliseconden nodig. Omdat de cortex veel energie vraagt, is het op een gegeven moment uitgeput en moet het “opgeladen” worden. Iedereen zal het gevoel herkennen dat je je na een intensieve dag  compleet uitgeblust voelt. Dit gevoel is er echter alleen in het hoofd, in het brein; lichamelijk gezien is er nog genoeg energie om bijvoorbeeld te sporten of lichamelijk actief bezig te zijn.  

Tot slot….

Dit model en de uitleg heeft je een heel klein inkijkje gegeven in de wondere wereld van het brein en de verschillende onderdelen van het brein. Gedrag is onlosmakelijk verbonden met je hersenen. Door nog meer inzicht te krijgen in de werking van de verschillende onderdelen van het brein, ben je in staat om beter met anderen te communiceren of hen beter aan te sturen.

Ook zul je door je kennis over neurobanen en de periode van 4-6 weken die de hersenen nodig hebben, meer begrip kunnen opbrengen als ander gedrag niet van de één op de andere dag zichtbaar wordt. Je weet nu dat het een kwestie van hersenprocessen is.

Nu downloaden

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wilt u weten welke resultaten u als commercieel manager kunt behalen met de juiste prioriteiten?

Neem dan contact op met één van onze partners of stuur een mail

Impactvol Leiderschap

De wereld verandert, hoe ga je als leider mee?

Ga naar de Whitepaper!

You have Successfully Subscribed!