Duurzaam en verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Het bekende ‘People, Planet, Profit’ is inmiddels naar een hoger niveau getild en dan hebben we het over ESG.

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. ESG stimuleert bedrijven om verder te gaan dan alleen maar winstmaximalisatie.  Het vertegenwoordigt een gebalanceerde benadering van bedrijfsvoering. Maar wat zijn nu precies de ins en outs van ESG en hoe fungeert het als opvolger van ‘People, Planet, Profit’?

Terug naar de basis: People, Planet, Profit

‘People, Planet, Profit’ was een beweging die bedrijven en investeerders aanmoedigde om naast winst (Profit) ook aandacht te besteden aan de belangen van mensen (People) en de gezondheid van onze planeet (Planet). Het was een waardevol uitgangspunt, maar in de afgelopen jaren ontstond de behoefte aan een meer gestructureerde en meetbare aanpak. Hier komt ESG in beeld.

ESG: De nieuwe benadering

Environmental (E)

Het ‘Environmental’ aspect van ESG richt zich op de impact van een bedrijf op het milieu. Dit omvat zaken als CO2-uitstoot, energie-efficiëntie, watergebruik, afvalbeheer, en biodiversiteit. Bedrijven die serieus omgaan met ESG proberen hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en werken aan duurzame bedrijfsvoering, zoals het verminderen van (CO2-)uitstoot en het bevorderen van milieuvriendelijke technologieën.

Social (S)

Het ‘Social’ aspect richt zich op de relaties en verantwoordelijkheden van een bedrijf ten opzichte van mensen en gemeenschappen. Dit omvat zaken als welzijn van de werknemers, diversiteit en inclusie, maatschappelijke betrokkenheid, arbeidsrechten en ethisch handelen. Bedrijven richten zich niet alleen op het realiseren van winst, maar willen ook bijdragen aan een positieve sociale impact.

 Governance (G)

Het ‘Governance’ aspect van ESG legt de nadruk op de structuur en het functioneren van de leiding en het bestuur van een bedrijf. Denk aan zaken als transparantie, onafhankelijkheid van bestuurders, ethische normen, anti-corruptiebeleid en de bescherming van de belangen van aandeelhouders. Sterk bestuursbeleid is essentieel om ervoor te zorgen dat een bedrijf op een eerlijke, ethische en duurzame manier wordt beheerd.

Waarom ESG steeds belangrijker wordt

ESG krijgt steeds meer aandacht van zowel bedrijven als investeerders, om verschillende redenen:

  • Risicobeheer: ESG-factoren kunnen bedrijven helpen om risico’s te identificeren en te beheren, wat kan resulteren in het vermijden van schade aan de reputatie en juridische problemen.
  • Kansen benutten: ESG-initiatieven kunnen nieuwe zakelijke kansen creëren, zoals kostenbesparingen en het aantrekken van klanten die waarde hechten aan duurzaamheid.
  • Beleggersvoorkeuren: Beleggers geven de voorkeur aan bedrijven met sterke ESG-prestaties, waardoor ESG-geïntegreerde beleggingsstrategieën populairder worden.
  • Regelgeving: Overheden en regelgevende instanties introduceren steeds strengere voorschriften, vooral ook met betrekking tot (meetbare) ESG-rapportage en -naleving.

De toekomst van ESG

ESG is niet meer weg te denken uit B2B en de beleggingswereld. Bedrijven die de ESG-principes omarmen, hebben niet alleen een positieve impact op de samenleving en het milieu, maar vergroten ook hun veerkracht en ontdekken nieuwe kansen. ESG is meer dan een trend; het is de nieuwe standaard voor verantwoord en duurzaam zakendoen.  Als ondernemer kun je daar niet omheen.

« Terug naar alle artikelen