We hebben een tijd van ‘alles-op-afstand-houden’ achter de rug. Door het Covid-virus werden we ineens gedwongen tot een andere manier van leven en werken. En deels blijven we dat doen. Werken vanuit thuis en vergaderen via Teams. Hetgeen velen nooit hadden verwacht, blijkt toch te werken. We hoeven elkaar niet per se op te zoeken, het kan allemaal digitaal.

Maar is dat wel echt zo? Kun je werkelijk relaties op afstand opbouwen en onderhouden? Menig relatie in de liefde of de vriendschap loopt stuk op de afstand. Nu ga je weliswaar niet met iedereen op vriendschapsniveau om, maar is fysiek contact niet een elementair onderdeel van élke relatie? Of het nu om liefde, vriendschap of zaken gaat?

Het belang van fysiek contact

Als wij deze vraag vanuit ons brein bekijken, dan blijkt fysieke nabijheid een essentieel deel in elk contact. Zodra wij in elkaars nabijheid komen en nog voordat we met elkaar spreken, zenden en ontvangen onze zintuigen al informatie over de ander. Reuk en gevoel spelen daarbij ook mee. Je herkent het zelf vast wel. Zodra je iemand ziet, krijg je een gevoel bij diegene. Dat kan positief zijn, neutraal, of misschien zelfs een minder goed gevoel.

Dit zenden en ontvangen door onze lichamen bij fysiek contact is een continu proces. Je kunt door dit contact de ander én zijn omgeving beter ‘lezen’. Ook de energie tussen jou en je gesprekspartner stroomt bij fysiek contact beter. In online en telefonisch contact pik je ook wel non-verbale signalen op, maar het blijft beperkt. En de sfeer aanvoelen is al helemaal lastig vanachter je telefoon of laptop, zittend in je eigen omgeving.

Knuffelhormoon

Wanneer je lichamelijk in contact bent met een ander, maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan, oftewel het knuffelhormoon. Wanneer je fysiek en met aandacht aanwezig bent en écht luistert naar je gesprekspartner, creëert dit een verbinding tussen jullie, onder andere door de aanmaak van dit hormoon.

Kortom, fysieke afspraken zijn een heel waardevol onderdeel van onze contactmomenten en daarmee ook van onze relaties. Privé én zakelijk.

Gelukkig mogen we elkaar inmiddels weer ontmoeten, ook al is het op de veel besproken anderhalve meter.  Maak daar gebruik van. Want fysieke afspraken kosten weliswaar meer tijd en moeite dan een online contact, maar ze verdienen in bepaalde gevallen zeker de voorkeur. Overweeg dus zorgvuldig hoe je het contactmoment invult.

De dennenboom

Oh, en mocht je je afvragen waar de dennenboom uit de titel is gebleven? Die dennenboom leert ons ook hoe ons brein werkt. Een titel als ‘Het belang van fysiek contact’ spreekt minder aan dan die van de reddende dennenboom. Ons brein is nieuwsgierig, maar wil ook graag dingen verklaren. Hoe je dit gegeven kunt gebruiken in (sales)gesprekken, vertel ik je graag in een volgend artikel.

Marieke van Stek is partner bij BusinessBuilding en heeft zich specifiek ontwikkeld op neurowetenschappelijk inzicht gecombineerd met commercieel verandermanagement. Wil je meer weten over onze neuroprogramma’s, neem dan contact op met neuro@businessbuilding.nl of bel Marieke 06-2290 8067.

« Terug naar alle artikelen

Impactvol Leiderschap

De wereld verandert, hoe ga je als leider mee?

Ga naar de Whitepaper!

You have Successfully Subscribed!